Balzsamecet

830 Ft

Category:

Leírás

ACETO BALSAMICO DI MODENA
A balzsamecet (is) Olaszország nagy ajándéka a világnak, mely elsősorban Modena városához és környékéhez kötődik.
A hagyományos balzsamecet alapja egy olasz fehérszőlő fajta, a Modenát övező hegyoldalakon termesztett Trebbiano. A szőlőt kézzel szüretelik a lehető legkésőbb, hogy édes legyen, majd a szemeket gondosan átválogatják. Préselés után szűrik a mustot, sűrűre forralják majd esetesítés melett évekig érlelik kisméretű tölgy, cseresznye, gesztenye, mogyoró vagy eperfahordókban. A balzsamecet jellegét a felhasznált szőlő és a fahordó határozza meg.
Végső formáját a fahordós érlelés során nyeri el. Ekkor kapja meg sötét, már-már fekete színét, megfelelő savasságát, nagyon összetett, harmónikus és kellemes édes ízét, bársonyos állagát. Ez a balzsamecet, melyet alapanyaga, elkészítési módja, kora és persze az ára különböztet meg az összes többi ecettől.

Az egyik tradicionális olasz termelő szavai szerint a balzsamecet generációk fáradhatatlan kutatása az ízek és aromák tökéletes egyensúlya után. Az igazi, jó balzsamecet hosszú és türelmes munka eredménye, mely nem hiányozhat az ínyencek asztaláról.
A balzsamecetet természetesen nemcsak salátákhoz használhatjuk. Kitűnő különbözőképpen elkészített zöldségekhez, főtt, sült vagy grillezett húsokhoz, halakhoz, friss gyümölcsre, eperre, őszibarackra is. Egy kis kiváló minőségű hagyományos balzsamecet újjávarázsol egy rizottót, de nagyon finom fagylalttal vagy joghurttal is. Fontos hozzátenni, hogy a tényleg valódi, minőségi balzsamecetből néhány csepp is elég, hogy megérezzük a különbséget. – 500ml